Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Kapuśniak na bogato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupka po mojemu, z dużą ilością warzyw i mięskiem

Kapuśniak na bogato Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na bogato

 

  • 250 - 300g kapusty kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 120g boczku wędzonego
  • sól, pieprz, wegeta, kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na bogato
Na kostce gotujemy bulion. Kapustę kroimy i wrzucamy, gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do garnka. Marchew obieramy i połowę kroimy w półtalarki, a drugą połowę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na złoto. Pod koniec gotowania zupy przekładamy do niej cebulę z boczkiem, odsączone od tłuszczu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą. Smacznego :)
Kapuśniak na bogato
Kapustę kroimy i gotujemy w bulionie z kostki
Kapuśniak na bogato
Marchew i ziemniaki kroimy, wrzucamy do zupki i gotujemy do miękkości
Kapuśniak na bogato
Cebulkę z boczkiem smażymy na złoty kolor
Kapuśniak na bogato
Przekładamy do zupy, odsączone z wytopionego tłuszczu