Sposób przygotowania:
Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem
Kapustę przepłukać i odsączyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę smalczyku. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut. Do dużego garnka przelać rosół, dodać wodę i zagotować. Jeśli mamy surowe warzywa to dodajemy je do zupy w tym momencie ( pokroić w plastry) i pogotować 4-5 minut. Do wywaru dodać kapustę kiszoną. Po około 15 minutach dodać kaszę i gotować nadal. W między czasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalczyku. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażyć aż będzie rumiana. Jeśli używamy warzyw z rosołu należy pokroić je w plasterki i dodać do zupy razem z podsmażoną kiełbasą i cebulą. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut i zupa gotowa smacznego!
jaNina
monikaT83
zewa
monikaT83