monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna rozgrzewająca i sycąca zupa. A do tego tania i bardzo smaczna. Wychodzi bardzo duża porcja więc może być na dwa dni lub część zupy można zamrozić..

Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem

 

  • 2 litry rosołu
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki ( może być włoszczyzna z rosołu)
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki smalczyku domowego
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem
Kapustę przepłukać i odsączyć. Pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę smalczyku. Dodać kapustę i smażyć około 10 minut. Do dużego garnka przelać rosół, dodać wodę i zagotować. Jeśli mamy surowe warzywa to dodajemy je do zupy w tym momencie ( pokroić w plastry) i pogotować 4-5 minut. Do wywaru dodać kapustę kiszoną. Po około 15 minutach dodać kaszę i gotować nadal. W między czasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalczyku. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić. Dodać pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażyć aż będzie rumiana. Jeśli używamy warzyw z rosołu należy pokroić je w plasterki i dodać do zupy razem z podsmażoną kiełbasą i cebulą. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut i zupa gotowa smacznego!
Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem
poszatkowana kapustę podsmażyć na smalczyku
Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem
dodać kaszę pęczak i gotować do miękkości
Kapuśniak na rosole z kaszą i ogórkiem
na koniec dodać starte ogórki konserwowe