pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kapuśniak na wieprzowinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Posiłek na jesienne i zimowe chłody.

Kapuśniak na wieprzowinie

Składniki:

Kapuśniak na wieprzowinie

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 250 g szynki wieprzowej
  • 300 g pachwiny wieprzowej
  • 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 l wody

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wieprzowinie
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy pokrojone w dość duże kawałki szynkę i pachwinę. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Gdy mięso się zagotuje, dodajemy kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Kapuśniak podajemy z ziemniakami lub pieczywem.