Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kapuśniak po oficersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kapuśniak z kapusty kiszonej na wywarze warzywnym, z dodatkiem wieprzowiny, cebuli, buraczków i startego chrzanu..

Kapuśniak po oficersku

Składniki:

Kapuśniak po oficersku

 

  • 1,5 L wywaru z warzyw
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag wieprzowiny bez kości
  • cebula
  • tłuszcz
  • 2-3 buraczki
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki keczupu
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kminek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po oficersku
Kapustę pokrajać, zalać częścią wywaru, ugotować. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć z drobno pokrajaną cebulą, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Buraczki umyć, obrać, opłukać, upiec lub ugotować, przestudzić, pokrajać w paseczki.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, buraczkami, keczupem i chrzanem, zagotować, doprawić do smaku.

Tagi:

beza bezy