Kapuśniak po rzeszowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywa obrać, marchew, pietruszkę i seler nadkroić. Ugotować wywar z cebuli, marchwi, pietruszki i selera z dodatkiem ziaren jało

Kapuśniak po rzeszowsku

Składniki:

Kapuśniak po rzeszowsku

 

  • 1,5 l wody
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2-3 suszone grzyby
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka mąki i 1 łyżka masła na zasmażkę - dowolnie
  • Sól,
  • Cukier,
  • Kilka ziaren jałowca,
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po rzeszowsku
Warzywa obrać, marchew, pietruszkę i seler nadkroić. Ugotować wywar z cebuli, marchwi, pietruszki i selera z dodatkiem ziaren jałowca. Odcedzić warzywa. W osobnym rondelku ugotować do miękkości grzyby, pokroić w paseczki. Dodać razem z wywarem z grzybów do wywaru z jarzyn. Odsączoną kapustę z grubsza pokroić i dodać do wywaru. Dodać powidła, sól, cukier, pieprz. Można zagęścić zasmażką: na patelni roztopić masło, dodać mąkę, podsmażyć na złoto ciągle mieszając, dolewać stopniowo płyn z zupy aż powstanie gęsty sos, który następnie przelewamy do gotującej zupy, mieszamy przez chwilę jeszcze gotując.



Kapuśniak podajemy z ugotowanymi osobno wcześniej ziemniakami.