Sposób przygotowania:
Kapuśniak po rzeszowsku
Warzywa obrać, marchew, pietruszkę i seler nadkroić. Ugotować wywar z cebuli, marchwi, pietruszki i selera z dodatkiem ziaren jałowca. Odcedzić warzywa. W osobnym rondelku ugotować do miękkości grzyby, pokroić w paseczki. Dodać razem z wywarem z grzybów do wywaru z jarzyn. Odsączoną kapustę z grubsza pokroić i dodać do wywaru. Dodać powidła, sól, cukier, pieprz. Można zagęścić zasmażką: na patelni roztopić masło, dodać mąkę, podsmażyć na złoto ciągle mieszając, dolewać stopniowo płyn z zupy aż powstanie gęsty sos, który następnie przelewamy do gotującej zupy, mieszamy przez chwilę jeszcze gotując.
Kapuśniak podajemy z ugotowanymi osobno wcześniej ziemniakami.
Kapuśniak podajemy z ugotowanymi osobno wcześniej ziemniakami.