Sposób przygotowania:
Kapuśniak po gołąbkach
Jeśli używamy kapusty która pozostała przy okazji robienia gołąbków to jest ona wcześniej parzona ,siekana i obgotowywana przez 30 minut ( jeśli bierzemy kapustę świeżą to po prostu trzeba ją pokroić ). W garnku układamy wołowinę i oczyszczone warzywa . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę . Do garnka z mięsem i warzywami dodać ziemniaki i kapustę ( obgotowaną lub surową lekko ugniecioną ) , liść laurowy, ziela angielskie , szczyptę soli , kminek. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa ( zostawić ozdobnie pokrojoną marchewkę ). Doprawić do smaku . * warzywa z zupy i mięso obrane ze szpondra użyć na farsz np. do pierogów lub krokietów , lub warzywa na sałatkę , a mięso do bigosu.