Sposób przygotowania:
Kapuśniak po zbójnicku
Najpierw zagotuj wywar z surowych żeberek, selera, marchewki i pietruszki. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj zioła - kolorowy pieprz, ziele angielskie, majeranek i cząber, a następnie wrzuć kawałek wędzonej szynki i pokrojony w paski wędzony boczek. W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki i zagotuj w osobnym garnku. Kapustę odciśnij ( kwas zostaw na później), pokrój na drobno i wrzuć do gotującego się wywaru. Po około 50 minutach gotowania na wolnym ogniu, dodaj podsmażoną na maśle, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz ugotowane ziemniaki. Teraz powoli dodawaj kwasu z kapusty, próbując zupę cały czas- nie może być ani zbyt kwaśna, ani za mało kwaśna. Na koniec dopraw do smaku wyciśniętym do garnka czosnkiem, solą i pieprzem. "Pokoloruj" łyżką koncentratu. Smacznego!