chylcia

chylcia

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kapuśniak po zbójnicku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

idealne połączenie góralskiej kwaśnicy i kapuśniaku, dobre zarówno na codzienny obiadek, jak i niedzielną ucztę

Kapuśniak po zbójnicku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak po zbójnicku

 

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 30 dkg świeżych żeberek
  • 20dkg wędzonej szynki (najlepiej takiej domowej roboty)
  • 10dkg wędzonego boczku
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie,
  • liśc laurowy,
  • 5 małych ziemniaków
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżeczka: majeranku, cząbru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po zbójnicku
Najpierw zagotuj wywar z surowych żeberek, selera, marchewki i pietruszki. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj zioła - kolorowy pieprz, ziele angielskie, majeranek i cząber, a następnie wrzuć kawałek wędzonej szynki i pokrojony w paski wędzony boczek. W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki i zagotuj w osobnym garnku. Kapustę odciśnij ( kwas zostaw na później), pokrój na drobno i wrzuć do gotującego się wywaru. Po około 50 minutach gotowania na wolnym ogniu, dodaj podsmażoną na maśle, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz ugotowane ziemniaki. Teraz powoli dodawaj kwasu z kapusty, próbując zupę cały czas- nie może być ani zbyt kwaśna, ani za mało kwaśna. Na koniec dopraw do smaku wyciśniętym do garnka czosnkiem, solą i pieprzem. "Pokoloruj" łyżką koncentratu. Smacznego!
Kapuśniak po zbójnicku
Zamiast wywaru z warzyw można z powodzeniem użyć gotowego rosołu drobiowego
Kapuśniak po zbójnicku
Zioła najlepiej dodać wtedy kiedy zupa zacznie wrzeć.
Kapuśniak po zbójnicku
Ziemniaki pokrojone w kostkę i posolone zagotuj w osobnym garnku.
Kapuśniak po zbójnicku
Odciśnięty z kapusty kwas zostaw na później