cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

kapusniak po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapuśniak z kiszonej kapusty po staropolsku

kapusniak po staropolsku

Składniki:

kapusniak po staropolsku

 

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 100 g słoniny lub wędzonego boczku,
  • kilka grzybków suszonych,
  • cebula,
  • mąka,
  • sól, pieprz i kminek do smaku.

 

Sposób przygotowania:

kapusniak po staropolsku

Kapustę
pokroić, walać wrzątkiem, gotować na małym ogniu. Grzyby namoczyć, pokroić w
paseczki. Dodać z wodą w której się moczyły do kapusty. Wszystko razem gotować
do miękkości. Słoninę lub boczek pokroić, stopić na patelni, dodać pokrojona
cebulę. Dodać mąkę, zasmażyć. Włożyć 
wszystko do kapusty, doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem i
kminkiem. Ziemniaki można podać oddzielnie, najlepiej gotowane w mundurkach.