Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem czarnej rzodkwi i pasty paprykowej, wzbogacony kuleczkami z mielonej wieprzowiny.

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

Składniki:

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1/2 dużej czarnej rzodkwi (lub 1 mała)
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 4 łyżeczki pasty paprykowej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • świeży koperek - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

Etap 1

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju.

Etap 2

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami
Obrane i rozdrobnione warzywa dodane do zeszklonej cebuli.

Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler i rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Warzywa dodać do cebuli, podsmażać kilka minut często mieszając. Do warzyw wlać bulion, zagotować. Gotować ok. 10 minut.

Etap 3

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami
Ziemniaki kapusta pasta paprykowa i pieprz dodane do gotującej się zupy.

Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować (użyłam tej twardszej części).

Ziemniaki i kapustę dodać do gotującej się zupy. Dodać też pastę paprykową i trochę pieprzu, gotować dalej.

Etap 4

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami
Kulki uformowane z mięsnej masy wrzucone do zupy.

Do mięsa dodać trochę pieprzu i przyprawę w płynie, dokładnie wymieszać, uformować niebyt duże kulki i wrzucić je do zupy.

Delikatnie wymieszać. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 5

Kapuśniak z czarną rzodkwią i mięsnymi kuleczkami

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Przed podaniem zupę posypać posiekanym świeżym koperkiem.