edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gęsty, bezmięsny kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym – taki przegląd lodówki na talerzu :)

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem

 

  • 1 łyżka masła
  • mały kawałek bulwy selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • ćwierć małej główki kapusty włoskiej
  • puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej
  • 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki
  • 2 drobiowe kostki bulionowe
  • 2 litry wody
  • 4 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • suszony koperek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem
Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem.
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem
Przygotowałam warzywa do zupy obrałam je i umyłam.
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem
Do przesmażonych warzyw korzeniowych dodałam pora i selera naciowego.
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem
Zalałam wrzątkiem dodałam posiekaną kapustę.
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem
Następnie dodałam fasolę i makaron gotowałam zupę do jego miękkości.

Tagi:

makaron fasola