Sposób przygotowania:
Kapuśniak z drobiową wkładką
Mięso oczyść i zalej mięso wrzątkiem (1 litr) i zagotuj, po czym zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj mięso z dodatkiem włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku. Gdy mięso będzie miękkie odlej ugotowany rosół. Poszatkuj kapustę, zalej ją bulionem i ugotuj do miękkości. W oddzielnym garnku ugotuj kapustę kiszoną do miękkości w małej ilości wody. Gdy wszystkie składniki będą miękkie połącz kapusty razem i wymieszaj. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, oprósz 1 łyżką mąki. Wymieszaj wszystko by mąka okleiła cebulę - przełóż do zupy. Dopraw zupę ostatecznie solą, pieprzem do smaku. Obierz mięso z kurczaka i włóż je do zupy. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 5 minut po czym podawaj w miseczkach z dodatkiem ugotowanych w łupinach ziemniaków.