Sposób przygotowania:
Kapuśniak z grzybami i suszonymi śliwkami
Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc w wodzie. Marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Do 3 litrów wody wrzucamy warzywa, jałowiec, liście. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
Przecedzamy przez sitko. Kapustę drobno siekamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy śliwki i grzyby. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Dodajemy zasmażkę i powidła. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przed podaniem ozdabiamy śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Przecedzamy przez sitko. Kapustę drobno siekamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy śliwki i grzyby. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Dodajemy zasmażkę i powidła. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przed podaniem ozdabiamy śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
pstrag
Jagoda.L