Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kapuśniak z grzybami i suszonymi śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Oryginalny sposób na podanie tradycyjnej polskiej zupy. Suszone śliwki dają tej zupie ciekawy słodki posmak.

Kapuśniak z grzybami i suszonymi śliwkami

Składniki:

Kapuśniak z grzybami i suszonymi śliwkami

 

  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 2 garście suszonych grzybów,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 3 listki laurowe,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • śmietana- 4 łyżki,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z grzybami i suszonymi śliwkami
Suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc w wodzie. Marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Do 3 litrów wody wrzucamy warzywa, jałowiec, liście. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.

Przecedzamy przez sitko. Kapustę drobno siekamy. Dodajemy do wywaru. Dokładamy śliwki i grzyby. Gotujemy jeszcze przez pół godziny. Dodajemy zasmażkę i powidła. Solimy i pieprzymy do smaku.

Przed podaniem ozdabiamy śmietaną i posiekaną natką pietruszki.