Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa z kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Od chwili kiedy karo66 ( znajoma z portalu Garnek.pl) dała mi przepis na kapuśniak z kaszą ( Zelowski ) ,, chodziła „ za mną chęć wypróbowania tego pomysłu w innych zupach.

Ogórkowa z kaszą pęczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa z kaszą pęczak

 

 

  • ½ szklanki słodkiej śmietanki - opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa z kaszą pęczak
Obrać , umyć i osuszyć warzywa. Zrumienić na suchej patelni. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ) . Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę , ziele angielskie, liść laurowy, goździk, grzybek. Wlać wodę, dodać łyżkę maggi i gotować 45 minut . W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i włożyć do garnka . Dodać ogórki i koper .Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać ze śmietanką lub bez zależy jak kto lubi. Ja tym razem ugotowane mięso podałam jako dodatek do zupy posypane grubo zmielonym pieprzem kolorowym ( z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy.)* Mięso można podać w sosie jako II Danie lub zrobić z niego farsz np. do pierogów. ** Warzywa z zupy można użyć na sałatkę, farsz warzywny do pierogów lub krokietów , sosy warzywne itp.
Ogórkowa z kaszą pęczak
Obrane i umyte warzywa obrumienić na suchej patelni
Ogórkowa z kaszą pęczak
Warzywa-kaszę-mięso i przyprawy zalać wodą i gotować na małym gazie
Ogórkowa z kaszą pęczak
Utrzeć obrane ogówki na tarce jarzynowej
Ogórkowa z kaszą pęczak
Po wyjęciu mięsa i warzyw dodać utarte ogórki i koper- zagotować