Sposób przygotowania:
Ogórkowa z kaszą pęczak
Obrać , umyć i osuszyć warzywa. Zrumienić na suchej patelni. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ) . Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę , ziele angielskie, liść laurowy, goździk, grzybek. Wlać wodę, dodać łyżkę maggi i gotować 45 minut . W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( duże oczka ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i włożyć do garnka . Dodać ogórki i koper .Zagotować. Doprawić do smaku. Podawać ze śmietanką lub bez zależy jak kto lubi. Ja tym razem ugotowane mięso podałam jako dodatek do zupy posypane grubo zmielonym pieprzem kolorowym ( z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy.)* Mięso można podać w sosie jako II Danie lub zrobić z niego farsz np. do pierogów. ** Warzywa z zupy można użyć na sałatkę, farsz warzywny do pierogów lub krokietów , sosy warzywne itp.