mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej kapusty i warzyw. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy to robiła go moja babcia i mama. Obowiązkowo musi być. w zupie świeży koperek

Kapuśniak z młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

 

  • 1/2 główki młodej kapusty

 

  • 5 marchewek młodych

 

 

  • 2 pietruszki

 

  • 1 por biała część

 

  • 20 dkg selera

 

 

 

  • 1/2 pęczka koperku

 

 

  • 3 golonki z indyka

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty

ETAP 1:

Kapuśniak z młodej kapusty
Kapusta młoda poszatkowana na desce przed gotowaniem

Kapustę drobno szatkuję.

ETAP 2:

Kapuśniak z młodej kapusty
marchewka seler pietruszka obrane i dokładnie umyte

Marchewkę, seler i pietruszkę obieram i dokładnie myję.

ETAP 3:

Kapuśniak z młodej kapusty
golonki z indyka dokładnie umyte przed gotowaniem

Golonki z indyka dokładnie myję przed gotowaniem.

ETAP 4:

Kapuśniak z młodej kapusty
warzywa pokrojone w kostkę i talarki oraz starte na desce

Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję golonki z indyka, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję 30 minut
Marchewkę obieram i kroję w talarki, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Por kroję w krążki, pietruszkę obraną w kostkę..Do garnka dodaję wszystkie warzywa i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję koperek pokrojony i doprawiam solą do smaku.


Tagi:

indyk kapusta