kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Szybki kapuśniak z 2 kapust

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Wychodzi sporo w średnim garnku. Mi starczyło na 2 dni

Szybki kapuśniak z 2 kapust Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki kapuśniak z 2 kapust

 

Sposób przygotowania:

Szybki kapuśniak z 2 kapust
Włoszczyznę i młodą kapustę ścieramy na wiórki. Kiszoną kapustę ciachamy jak do surówki. Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę. Do jednego garnka dajemy młodą kapustę i włoszczyznę, zalewamy 1,25L wody zimnej i dodaje ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujemy ok 10-12 min. Do większego garnka dodajemy kapustę kiszoną i zalewamy 1L wody i gotujemy. Na patelni podsmażamy boczek, tak by tłuszcz z niego się wytopił. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i podsmażamy na złocisty kolor. Wlewamy szklankę wody mieszamy i wlewamy do garnka z kapusta kiszoną. Następnie wywar jaki zrobiliśmy z warzyw dodajemy do garnka z kapustą kiszoną. Wrzucamy kostkę rosołową, vegetę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy całość razem 30-40 min.
Szybki kapuśniak z 2 kapust
Warzywa ścieramy na tarce w wiórki i zalewamy wodą, dopwariamy, gotujemy
Szybki kapuśniak z 2 kapust
Boczek smażymy, aż wytopi sie tłuszcz i dodajemy cebulę
Szybki kapuśniak z 2 kapust
Wszystko mieszamy w jednym garnku i doprawiamy
Szybki kapuśniak z 2 kapust
Dorzucamy też przyprawę do rosołu i innych zup by podkreślić smak warzyw