kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 973]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki kapuśniak z młodej kapusty na drobiowych udkach. Smaczna, gęsta i bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam.

Kapuśniak z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

 

  • 5 szklanek wody
  • 2 udka
  • 1/3 średniej młodej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udka myjemy i wkładamy do gotującej się wody ( zbieramy szumowiny ).

W międzyczasie kroimy kapustę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.

Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do garnka, dokładamy startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Natkę pietruszki myjemy i kroimy, dodajemy do zupy.
Kapuśniak z młodej kapusty
Młodą kapustę kroimy na bardzo drobno i przekładamy do miski
Kapuśniak z młodej kapusty
Obraną i umytą marchew ścieramy na tarce o małych oczkach
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapustę posypujemy solą i później odciskamy z nadmiaru płynu
Kapuśniak z młodej kapusty
Odciśniętą kapustę, marchew, ziemniaki dodajemy do garnka