Sposób przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udka myjemy i wkładamy do gotującej się wody ( zbieramy szumowiny ).
W międzyczasie kroimy kapustę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.
Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do garnka, dokładamy startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Natkę pietruszki myjemy i kroimy, dodajemy do zupy.
W międzyczasie kroimy kapustę, przekładamy do miski i posypujemy solą. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę.
Kapustę odciskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do garnka, dokładamy startą marchewkę i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Natkę pietruszki myjemy i kroimy, dodajemy do zupy.