Sposób przygotowania:
Kapuśniak z botwinką i musem z pieczonej paprykiEtap 1
Papryki przekroić na pół, pozbawić nasion, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, piec 20 minut w 200 stopniach, ostudzić i obrać.
Etap 2
Upieczoną paprykę zmiksować blenderem.
Etap 3
Kość od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Etap 4
Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić.
Etap 5
Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut.
Etap 6
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę i botwinkę (użyłam samych liści i łodyg) poszatkować.
Etap 7
Ziemniaki, kapustę i botwinkę dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 8
Na koniec do zupy dodać mus z pieczonej papryki, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Etap 9
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Blendi