Sposób przygotowania:
Domowy bulion warzywny
Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka, dodajemy pora, pietruszkę (korzeń), selera i liść kapusty. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także przyprawy (oprócz soli).
Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy (woda nie może zacząć wrzeć ), a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut.
Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę (jeśli macie kuchnię indukcyjną cebulę można przypalić na mocno rozgrzanej patelni) i gotujemy minimum 1, 5 godziny na wolnym ogniu.
Bulion doprawiamy do smaku solą gotujemy jeszcze 15 minut.
Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).
Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy (woda nie może zacząć wrzeć ), a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut.
Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę (jeśli macie kuchnię indukcyjną cebulę można przypalić na mocno rozgrzanej patelni) i gotujemy minimum 1, 5 godziny na wolnym ogniu.
Bulion doprawiamy do smaku solą gotujemy jeszcze 15 minut.
Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).