Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Domowy bulion warzywny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bulion warzywny jest podstawą wielu dań, nie tylko zup, dlatego warto przygotować go samemu, zamiast posiłkować się kupnymi kostkami.

Domowy bulion warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy bulion warzywny

 

Sposób przygotowania:

Domowy bulion warzywny
Warzywa obieramy, płuczemy. Marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka, dodajemy pora, pietruszkę (korzeń), selera i liść kapusty. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także przyprawy (oprócz soli).

Wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy (woda nie może zacząć wrzeć ), a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 30 minut.

Po tym czasie dodajemy opaloną nad palnikiem cebulę (jeśli macie kuchnię indukcyjną cebulę można przypalić na mocno rozgrzanej patelni) i gotujemy minimum 1, 5 godziny na wolnym ogniu.

Bulion doprawiamy do smaku solą gotujemy jeszcze 15 minut.

Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).
Domowy bulion warzywny
Warzywa obieramy, płuczemy. Kroimy je na mniejsze kawałki
Domowy bulion warzywny
Marchewkę kroimy na pół przekładamy do garnka, dodajemy pora, pietruszkę (korzeń), selera i liść kapusty.
Domowy bulion warzywny
Warzywa zalewamy wodą, dodajemy grzyby, lubczyk i natkę pietruszki a także przyprawy (oprócz soli).
Domowy bulion warzywny
Ugotowany bulion przecedzamy na sitku i przelewamy do słoiczków – trzymamy lodówce (do 2 tygodni ).

Tagi:

bulion warzywa