Sposób przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty z botwinąEtap 1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, por oczyścić i drobno pokroić. Warzywa zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Etap 2
Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki od botwiny obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do warzyw w garnku, podsmażać razem ok. 3 minuty.
Etap 3
Do garnka z podsmażonymi warzywami wlać 6 szklanek wody, dodać trochę soli, pieprzu i ziele angielskie, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Etap 4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę, liście i łodygi botwiny posiekać. Kapustę, botwinę i ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 5
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.