Sposób przygotowania:
Kapuśniak z przecierem pomidorowym
Kapustę dokładnie oczyścić, poszatkować, a następnie posolić i odstawić na 30 minut. Marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki .Pietruszkę również obrać i umyć i przekroić na pół. Seler obrać i dokładnie oczyścić. Wodę zagotować i wrzucić do niej obrane i umyte warzywa. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić na kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzucić do gotującej się wody z warzywami. Z zupy wyciągnąć pietruszkę oraz seler. Do gotującej się zupy dodać poszatkowaną kapustę. Całość jeszcze pogotować, aż wszystko zmięknie. Cebulę obrać, przemyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a następnie pokroić na drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Podsmażoną cebulę dodać do zupy. Do zupy dodać również przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku według własnego uznania cukrem, pieprzem i solą. Wszystko razem dobrze wymieszać. Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać zupę.