Sposób przygotowania:
Kapuśniak z soczewicą na gęsinie
Korpus z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa podsmażać kilka minut na rozgrzanym oleju. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Dodać też obrany, pokrojony na mniejsze kawałki seler, ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, dodać do zupy. Gotować dalej jeszcze kilka minut. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.