Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapuśniak z soczewicą na gęsinie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kapuśniak z kiszonej kapusty z podsmażanymi warzywami i czerwoną soczewicą, ugotowany na gęsim korpusie. Pyszna, rozgrzewająca zupka, w sam raz na jesienne chłody:)

Kapuśniak z soczewicą na gęsinie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak z soczewicą na gęsinie

 

  • 1 korpus z gęsi
  • 3 l wody
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 60 g pora
  • olej do smażenia
  • 1/2 małego selera
  • 40-50 dkg ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 70 dkg kiszonej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z soczewicą na gęsinie
Korpus z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa podsmażać kilka minut na rozgrzanym oleju. Podsmażone warzywa dodać do wywaru. Dodać też obrany, pokrojony na mniejsze kawałki seler, ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Kapustę pokroić na krótsze kawałki, dodać do zupy. Gotować dalej jeszcze kilka minut. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kapuśniak z soczewicą na gęsinie
Umyty gęsi korpus przełożony do garnka i zalany wodą.
Kapuśniak z soczewicą na gęsinie
Przygotowane warzywa podsmażane na rozgrzanym oleju.
Kapuśniak z soczewicą na gęsinie
Podsmażone warzywa dodane razem z selerem i przyprawami do wywaru.
Kapuśniak z soczewicą na gęsinie
Pokrojone ziemniaki i czerwona soczewica dodane do gotującej się zupy.