Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kapuśniak to świetna zupa na chłodne i deszczowe dni - rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi że od razu zrobi nam się cieplej.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

 

  • 1/2 główki młodej białej kapusty
  • 1, 1/2 dużej cebuli
  • 3 średnie papryki ( zielona, czerwone, zółta )
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz cayenne
  • imbir ( w proszku )
  • curry ( w proszku )
  • kminek ( mielony )
  • maggi
  • przyprawy: sól

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty
► Kapustę obrać z zewnętrznych liści, usunąć głąb oraz grube nerwy, pokroić w kostkę i wypłukać. Seler i cebulę obrać, papryki umyć i również pokroić w kostkę. ► Wszystko wrzucić do stosunkowo dużego garnka, zalać wodą tak, aby przykryła składniki. Następnie dodać, przecier pomidorowy, kostki rosołowe i gotować przez 10 minut na ostrym ogniu. Przyprawić pieprzem cayenne, imbirem, curry, kminkiem i dalej gotować na nieco mniejszym ogniu przez jeszcze około 20 minut.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Pokrojoną kapustę - seler - cebulę i papryki wrzucić do dużego garnka i zalać wodą - dodać przecier pomidorowy - kostki rosołowe, przyprawic i gotować.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Kapuśniak to świetna i aromatyczna zupa i nie potrzeba dużo składników i czasu.