katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Mocno grzybowy kapuśniak ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapuśniak to z reguły zupa na kwaśno bo z kiszoną kapustą ale zupa ze słodką kapusta też dobrze smakuje.

Mocno grzybowy kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

Mocno grzybowy kapuśniak ze słodkiej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Mocno grzybowy kapuśniak ze słodkiej kapusty
Marchew obieramy i kroimy. Kapustę obieramy, szatkujemy.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy woda i stawiamy do gotowania. Dodajemy przygotowana marchew i poszatkowaną kapustę.

Grzyby suszone myjemy w ciepłej wodzie i dodajemy do zupy. Dodajemy też przyprawy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i  podsmażamy drobno pokrojona cebulę.

Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem przez chwilę, dodajemy do zupy.

Dodajemy też dowolnie pokrojoną wędlinę (można podsmażyć). Doprawiamy do smaku koncentratem i przyprawami.

Gotujemy do miękkości.