kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kapuśniak ze słodkiej kapusty i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dusimy krótko na oleju drobno pokrojone warzywa wraz z cebulą, po czym oprószamy je połową posiekanego kopru.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty i warzyw

Składniki:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty i warzyw

 

  • 2 porcje
  • 1 korzeń marchwi
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 25 dag słodkiej kapusty
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 mały kiszony ogórek
  • 1 dl śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty i warzyw
Dodajemy mąkę, mieszamy, nieco solimy, zalewamy wodą, wkładamy pokrojoną w cienkie paski kapustę oraz cząber i gotujemy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Przy końcu gotowania dodajemy pokrojony w drobną kostkę ogórek i zupę doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem mieszamy ją ze śmietaną (i ewentualnie sosem z ogórka) oraz posypujemy pozostałym koprem.

Tagi:

kapusta