zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Do kapuśniaku z młodej kapusty dodałam szparagi i szpinak. Zabieliłam śmietana ale brakło mi koperku bo zupa miałaby jeszcze ciekawszy smak i wygląd.

Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem

 

  • 2 l wody
  • 4 duże skrzydełka z kurczaka ( jeśli małe to 6 )
  • 1/4 główki młodej kapusty ( jeśli mała główka to 1/2 )
  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka ( korzeń )
  • kawałek selera
  • 250 ml śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • odrobina kucharka w płynie

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niej umyte skrzydełka. Postawić na ogień i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy wywar się zagotuje lekko posolić. Warzywa obrać, umyć i pokroić : marchew w talarki a seler, pietruszkę i ziemniaki oraz kapustę w kostkę. Szparagi obrać, umyć i pokroić na krótkie kawałki zaś szpinak posiekać ale nie za drobno. Go podgotowanych skrzydełek wrzucić marchew, seler i pietruszkę i chwilę gotować a potem dodać ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać kapustę, szparagi i szpinak. Gotować chwilę i dodać pozostałe przyprawy. gdy wszystko będzie miękkie zabielić zupą śmietaną zahartowaną odrobiną zupy. Wlać śmietanę do naczynia potem trochę zupy do tej śmietany, wymieszać i wlać do zupy mieszając. W razie konieczności zupę doprawić. Można dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem
Etap 1 ugotwac wywar a potem dodać część wazryw
Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem
Etap 2 Pokroić kapsutę szpinak i szparagi
Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem
Etap 3 Do wywaru z warzywami dodać na koniec kapustę szpinak i szparagi
Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem
Etap 4 Na koniec zupę zabielić śmietaną ...