Sposób przygotowania:
Kapuśniak ze szparagami i szpinakiem
Do garnka wlać zimną wodę i włożyć do niej umyte skrzydełka. Postawić na ogień i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Gdy wywar się zagotuje lekko posolić. Warzywa obrać, umyć i pokroić : marchew w talarki a seler, pietruszkę i ziemniaki oraz kapustę w kostkę. Szparagi obrać, umyć i pokroić na krótkie kawałki zaś szpinak posiekać ale nie za drobno. Go podgotowanych skrzydełek wrzucić marchew, seler i pietruszkę i chwilę gotować a potem dodać ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać kapustę, szparagi i szpinak. Gotować chwilę i dodać pozostałe przyprawy. gdy wszystko będzie miękkie zabielić zupą śmietaną zahartowaną odrobiną zupy. Wlać śmietanę do naczynia potem trochę zupy do tej śmietany, wymieszać i wlać do zupy mieszając. W razie konieczności zupę doprawić. Można dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i koperek.
kołczu
zewa
Dziękuję, zupka była pyszna :)