Sposób przygotowania:
Kapusta biała z marchewką i szczypiorkiem
Kapustę białą obrać z wierzchnich liści i przekroić na pół, wykroić głębie i poszatkować kapustę.
Włożyć kapustę do garnka i zalać wodą, zagotować i odlać wodę, ponownie zalać czystą wodą, dodać smalec, ziele angielskie, liść laurowy, posolić i gotować na wolnym ogniu.
Po chwili dodać obraną i opłukaną startą na grubszej tarce marchewkę oraz szczypiorek drobno pokrojony. Dusić około 10 minut i po tym czasie dołożyć obrane i starte na tarce kwaśne jabłko, dusić dalej do miękkości, zakwasić kwaskiem cytrynowym, wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wegetą.
Podawać do drugiego dania z ziemniakami lub kaszą.
Włożyć kapustę do garnka i zalać wodą, zagotować i odlać wodę, ponownie zalać czystą wodą, dodać smalec, ziele angielskie, liść laurowy, posolić i gotować na wolnym ogniu.
Po chwili dodać obraną i opłukaną startą na grubszej tarce marchewkę oraz szczypiorek drobno pokrojony. Dusić około 10 minut i po tym czasie dołożyć obrane i starte na tarce kwaśne jabłko, dusić dalej do miękkości, zakwasić kwaskiem cytrynowym, wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i solą, wegetą.
Podawać do drugiego dania z ziemniakami lub kaszą.