Sposób przygotowania:
Kapusta biała duszona z kiełbasą
Kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół i wyciąć głębia. Poszatkować drobno nożem i przełożyć do garnka, wlać wody i zagotować. Odlać wodę i wlać nowej, gotować na wolnym.
Dodać smalcu i kiełbasę pokrojoną na plasterki lub w kostkę.Przyprawić solą, pieprzem kolorowym, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i dołożyć do kapusty.
Koperek i szczypiorek posiekać i dodać pod koniec gotowania. Zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Gotować do miękkości składników, podawać z chlebem lub z ziemniakami do drugiego dania.
Dodać smalcu i kiełbasę pokrojoną na plasterki lub w kostkę.Przyprawić solą, pieprzem kolorowym, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle i dołożyć do kapusty.
Koperek i szczypiorek posiekać i dodać pod koniec gotowania. Zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Gotować do miękkości składników, podawać z chlebem lub z ziemniakami do drugiego dania.