Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój niezawodny patent na szybką i smaczną przekąskę imprezową to ślimaczki z ciasta francuskiego. Ich nadzienie zależy od tego, co aktualnie mam w lodówce - tym razem padło na pieczarki z cebulą, ser i szynkę.

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami

Składniki:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • ok. 10 sztuk pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 4-6 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami

ETAP 1:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy wraz z cebulą na oleju

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy ta się zeszkli, wrzucamy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy sól i pieprz.

ETAP 2:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami
Na cieście francuskim rozsmarowujemy ketchup

Ciasto francuskie rozwijamy. Na cieście rozsmarowujemy ketchup, ciasto oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.

ETAP 3:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami
Na cieście układamy plasterki sera żółtego

Na cieście układamy ser tak, aby plasterki lekko nachodziły na siebie.

ETAP 4:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami
Na plasterkach sera układamy plasterki szynki

Na serze układamy plasterki szynki.

ETAP 5:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami
Następnie wykładamy pieczarki

Na szynce rozkładamy pieczarki z cebulą.

ETAP 6:

Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkami
Wycięte ślimaczki pieczemy w piekarniku

Ciasto zwijamy w ciasną roladę i, za pomocą ostrego noża, kroimy na ślimaczki.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Pieczemy ok. 20 minut w 220 st.C.