Sposób przygotowania:
Francuskie ślimaczki z szynką i pieczarkamiETAP 1:
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy ta się zeszkli, wrzucamy pieczarki i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy sól i pieprz.
ETAP 2:
Ciasto francuskie rozwijamy. Na cieście rozsmarowujemy ketchup, ciasto oprószamy przyprawą do dań kuchni włoskiej.
ETAP 3:
Na cieście układamy ser tak, aby plasterki lekko nachodziły na siebie.
ETAP 4:
Na serze układamy plasterki szynki.
ETAP 5:
Na szynce rozkładamy pieczarki z cebulą.
ETAP 6:
Ciasto zwijamy w ciasną roladę i, za pomocą ostrego noża, kroimy na ślimaczki.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Pieczemy ok. 20 minut w 220 st.C.