bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Kapusta biała zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie obiadowe, syci i dostarcza nam dużo witamin, zwłaszcza jesienną porą. Do takiej kapusty idealnie pasują bułeczki - kartoflaczki pieczone.

Kapusta biała zasmażana

Składniki:

Kapusta biała zasmażana

 

  • 1 główka białej kapusty (o wadze około 1-1,2 kg)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 2 kwaskowate jabłka
  • kminek
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa w płynie
  • 1 łyżka ocetu winnego lub jabłkowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • smalec do zasmażenia mąki

Sposób przygotowania:

Kapusta biała zasmażana
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy grube części ze środka, szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Na oleju smażymy posiekaną cebulę , gdy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę oraz marchewkę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kminek, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana).

Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni to rozprowadzamy ją wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, przyprawą w płynie, octem i jeszcze chwilę smażymy..