Sposób przygotowania:
Kapusta biała zasmażana
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy grube części ze środka, szatkujemy, oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Na oleju smażymy posiekaną cebulę , gdy się zeszkli dodajemy odsączoną kapustę oraz marchewkę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kminek, podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana).
Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni to rozprowadzamy ją wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, przyprawą w płynie, octem i jeszcze chwilę smażymy..
Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy się lekko zarumieni to rozprowadzamy ją wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, doprawiamy do smaku, pieprzem, solą, przyprawą w płynie, octem i jeszcze chwilę smażymy..