aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gdy znudzi się tradycyjna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną, możemy trochę poeksperymentować i przygotować zupełnie inną w smaku kapustę z pieczarkami i młodą cebulką. Całość oczywiście doprawiona dużą ilością koperku.

Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule młode
  • 4 łyżki koperku
  • Kucharek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Kapustę opłukujemy i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy przez 3-5 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy do odsączenia. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z olejem, przyprawiamy Kucharkiem i smażymy do miękkości.

Pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i smażymy do odparowania wody. Następnie przekładamy do nich miękką cebulę i mieszamy. Dodajemy odsączoną kapustę, przyprawiamy pieprzem i Kucharkiem. Dokładnie mieszając smażymy przez 5 minut.

Pod koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy i na tym etapie kapusta jest już gotowa do podawania na wiosenny stół. 
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy na sicie do odsączenia.
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy do odparowania wody.
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Dodajemy usmażoną do miękkości młodą cebulkę.
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Do pieczarek i cebuli wrzucamy kapustę. Przyprawiamy pieprzem i Kucharkiem
Młoda kapusta zasmażana z pieczarkami
Mieszamy i chwilę smażymy, pod koniec dodajemy posiekany koperek.

Tagi:

kapusta