choineczka04

choineczka04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

kapusta chińska słodko-kwaśna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta pekińska po Chińsku

kapusta chińska słodko-kwaśna

Składniki:

kapusta chińska słodko-kwaśna

 

  • 1,5 kg kapusty pekińskiej
  • `/ łyżki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki wyborowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1łyżeczka soli
  • 2 suszone strączki pieprzu `
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 4 łyżki bulionu

Sposób przygotowania:

kapusta chińska słodko-kwaśna
Po wypłukaniu kapusty usunąć twarde zewnętrzne liście. odciąć część korzenia,pokrajać w krzyżujące się kawałki długości 3 cm . Mąkę ziemniaczaną wymieszać w misce z wodą, octem, sosem sojowym, cukrem i wódką. Na dużej patelni smażyć strąki pieprzu przez 1 min, rozgrzewając przedtem olej, wyjąć strąki łyżką cedzawkową. Włożyć kapustę, mieszając smażyć na dużym ogniu przez 3 min. Posolić i wlać rosół, dodać chilli, smażyć na średnim ogniu dalsze 5 min. Mąkę ziemniaczaną połączoną w misce z innymi składnikami wlać do kapusty, mieszając dusić przez 1 min.i gotowe.

Tagi:

sosy kapusta