BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kapusta czerwona Bożeny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczną czerwoną kapustę , która stanowić bezie pyszny dodatek do drugiego dania. Kapusta zrobiona według mojego sposobu bardzo smakuje mojej rodzince i znajomym.

Kapusta czerwona Bożeny Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kapusta czerwona Bożeny

 

  • kapusta czerwona 1/2 szt,(średniej wielkości),
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • cukier u mnie 3 łyżki,( najlepiej według uznania),
  • ocet do smaku,
  • boczek wędzony około 200 g,
  • masło 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona Bożeny
Kapustę obieramy z wierzchnich liści , następnie kroimy w ćwiartki i szatkujemy .

Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Gotujemy do miękkości kapusty (ale nie rozgotowujemy), odlewamy wodę.

Następnie dodajemy obraną drobno pokrojoną cebule, doprawiamy pieprzem, solą oraz cukrem i octem do smaku.

Mieszamy.

Boczek kroimy, podsmażamy z odrobiną masła a następnie okraszamy kapustę i dokładnie mieszamy do połączenia.
Kapusta czerwona Bożeny
Kapustę obieramy z wierzchnich liści a następnie szatkujemy
Kapusta czerwona Bożeny
Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą
Kapusta czerwona Bożeny
Po ugotowaniu odlewamy wodę kapustę odsączamy
Kapusta czerwona Bożeny
Do odsączonej kapusty dodajemy przyprawy oraz cukier i ocet do smaku
Kapusta czerwona Bożeny
Boczek wędzony kroimy w plastry a następnie w kostkę
Kapusta czerwona Bożeny
Pokrojony boczek podsmażamy na na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła
Kapusta czerwona Bożeny
Kapustę okraszamy podsmażonym boczkiem i dokładnie mieszamy.