Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapusta czerwona duszona w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna i do zrazów i smażonego mięsa.

Kapusta czerwona duszona w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta czerwona duszona w winie

 

  • 1 główka kapusty czerwonej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kucharek
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona duszona w winie
Kapustę umyć, osuszyć, drobniutko poszatkować. Oprószyć solą, podlać zimną wodą, dusić pod przykryciem. Jabłko obrać, umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę, posypać kucharkiem, podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wraz z jabłkiem dodać do gotującej się kapusty. Kiedy kapusta będzie prawie miękka wlać wino, dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec doprawić solą, kucharkiem, pieprzem oraz octem winnym. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do kapusty. Zagotować. Podawać na gorąco.
Kapusta czerwona duszona w winie
Kapustę umyć i drobno poszatkować, posolić.
Kapusta czerwona duszona w winie
Podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem.
Kapusta czerwona duszona w winie
Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Kapusta czerwona duszona w winie
Cebulę wraz ze startym jabłkiem dodać do kapusty.