nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idelanie pasuje do pieczonych mięs, jak kaczka czy gęś

Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami

 

  • 1 mała główka kapusty (niecały kilogram)
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • łyżeczka brązowego cukru
  • łyżka octu
  • sok z połowy cytryny
  • kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami
Z kapusty obieramy zewnętrzne liście, pozostałą część szatkujemy w paski. Zalewamy wodą tak,aby przykryła kapustę, dodajemy ziele, listki i gotujemy przez godzinę (na małym ogniu). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do kapusty dodajemy ocet, cukier i sok z cytryny. Próbujemy, jeśli wolimy bardziej kwaśne dodajemy więcej octu. Rodzynki dodajemy do kapusty, jabłko obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do kapusty i mieszamy gotując jeszcze przez kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami
Kapustę szatkujemy i zalewamy wodą
Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami
Jabłko obieramy,kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty
Kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku