Sposób przygotowania:
Modra kapusta na boczku
Kapustę należy oczyścić dokładnie, usunąć niejadalne i zdrewniałe części, pozbawić kapustę zwiędłych liści, umyć kapustę dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno poszatkować, wodę zagotować i sparzyć wrzątkiem kapustę. Słoninę pokroić w drobniutką kosteczkę i stopić na patelni do momentu uzyskania skwarków, następnie skwarki dodać do kapusty, wlać 150 ml wody i dusić około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kapusta zmięknie i woda odparuje zupełnie. . Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na tłuszczu wytopionym ze słoniny, oprószyć całość mąką, zrumienić, dodać do kapusty, doprawić całość solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny, dusić pod przykryciem wciąż mieszając.