zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kapusta kiszona.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

najprostszy sposób kiszenia kapusty

Kapusta kiszona.

Składniki:

Kapusta kiszona.

 

  • 10 kg kapusty późnej
  • 200 g soli kamiennej
  • 1,5 kg marchewki

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na cztery części i usunąć głąby. Jeśli ktoś je lubi to może je również poszatkować razem z kapustą. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku glinianym lub beczce układać na przemian kapustę i marchew przesypując solą. Drewnianym tłuczkiem mocno ubijać aż pojawi się sok. Postępować tak aż składniki się skończą. Kapustę przykryć talerzem lub wyparzonym drewnianym krążkiem i obciążyć czymś ciężkim ale nie metalowym, najlepiej wyparzonym kamieniem. Tak przygotowaną kapustę odstawić w ciepłe miejsce na dwa lub trzy dni aby zaczął się proces fermentacji, po czym zdjąć obciążenie i przebić kilka razy kapustę do samego dna aby wyszły gazy. Wyrównać powierzchnię, ponownie obciążyć i odstawić w chłodniejsze miejsce na około 2 tygodnie. Ukiszoną kapustę można przechowywać w beczce lub przełożyć do słoików mocno ubijając i szczelnie zakręcając.