Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kapusta kiszona na zimę..

Kapusta kiszona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kapusta kiszona

 

  • 10 kg kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki kminku
  • 1 szklanka soli

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona
Z kapusty ściąć wierzchnie liście i pokroić na mniejsze kawałki. Poszatkować na szatkownicy. Marchewkę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce. Poszatkowaną kapustę wsypać np.do wiadra, następnie dodać garść soli ,marchew i kminek. Ponownie wsypać kapustę, sól, marchew i kminek aż do końca. Przygnieść np.pokrywką. Następnego dnia ubić tłuczkiem i ponownie przykryć. Czynność tą powtarzać ok 5 dni. Kapustę kiszoną przełożyć do słoików i zakręcić.Trzymać w chłodnym miejscu.
Kapusta kiszona
Marchewke obrac ,umyć i zetrzeć na tarce