Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta kiszona domowa wg Buni :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kapustę kiszę mniej więcej raz na 2 miesiące bo lubię taką świeżo ukiszoną .

Kapusta kiszona domowa wg Buni :

Składniki:

Kapusta kiszona domowa wg Buni :

 

  • biała kapusta posiekana w cienkie paseczki ( objętościowo po pokrojeniu tak ok 3 litrowy garnek pełny- przed ugniataniem )
  • 3 duże marchewki utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki nasion kminku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona domowa wg Buni :
Kapustę wsypać do wyparzonej miski. Dodać marchew, sól, cukier, kminek. Wymieszać i zacząć ugniatać . Moja Babcia zawsze tłumaczyła , że kapustę trzeba ,, wyprać "- bo przy ugniataniu kapusty wykonuje się takie ruchy jak by się coś prało w rękach. Złapać 2 garści kapusty w dłonie i potrzeć je o siebie. Robimy to tak długo aż cała kapusta zmięknie. Przełożyć do kamionki ( lub szklanej beczułki ) . Ułożyć na wierzchu odwrócony dnem do góry wyparzony talerzyk ( trochę mniejszy średnicą od kamionki ) .A na talerzyk postawić obciążnik ( ja używam albo mniejszą kamionkę napełnioną wodą albo litrowy słoik napełniony wodą . Zostawić w kuchni na tydzień ( jak jest chłodno to trochę dłużej .W lecie okrywam całość gazą i zawiązuję na dole nicią żeby meszki nie wlatywały.