ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kapusta kiszona z kuminem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna kapusta kiszona w egzotycznej odsłonie.

Kapusta kiszona z kuminem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta kiszona z kuminem

 

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z kuminem
Kapustę odsączamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje - odlewamy wodę i nalewamy nowej, lekko ją solimy. W tej wodzie gotujemy kapustę aż do miękkości. Gdy będzie miękka, przekładamy ją do rondla w którym wcześniej roztapiamy masło roślinne. Na wolnym ogniu obsmażamy kapustę, mieszając ją od czasu do czasu. Doprawiamy pieprzem. Smażymy jeszcze kilka chwil, i dodajemy kumin. Mieszając trzymamy na ogniu jeszcze 3-5 minut. Gotowe.
Kapusta kiszona z kuminem
Odlewanie pierwszej wody ma sprawić że kapusta nie będzie za bardzo kwaśna.
Kapusta kiszona z kuminem
Pieprz stanowi bardzo ważny składnik potrawy.
Kapusta kiszona z kuminem
Kumin stanowi bardzo popularną przyprawę w krajach arabskich. Pasuje także świetnie do kapusty oraz innych warzyw.
Kapusta kiszona z kuminem
Jeszcze chwilę smażymy i kapusta gotowa do podania, smacznego!