Sposób przygotowania:
Kapusta kwaszona z pieczarkami na zielono
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok. Pieczarki przebieramy, obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju, wkładamy pieczarki, zwiększamy ogień i szybko obsmażamy, żeby nie puściły soku, a zrumieniły się. Zdejmujemy z patelni do miski. Dodajemy natkę pietruszki, solimy. Odstawiamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Kapustę odsączamy i siekamy. Do garnka wkładamy kapustę,marchewkę i kminek, zalewamy wodą i gotujemy 25 minut. Cebule obieramy i siekamy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. W 1/2 szklanki wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do cebuli, zasmażamy. Kapustę i marchewkę odcedzamy, dodajemy do cebuli. Wrzucamy też przygotowane wcześniej pieczarki, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szkl wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 35 minut.