motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kapusta na wędzonym boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest dobrym dodatkiem do obiadu

Kapusta na wędzonym boczku

Składniki:

Kapusta na wędzonym boczku

 

  • 1 główka kapusty
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • koperek
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka mięsna
  • kucharek
  • 1 łyżka octu.

Sposób przygotowania:

Kapusta na wędzonym boczku
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Następnie delikatnie solimy i odstawiamy, aby zmiękła. W tym czasie kroimy boczek na małą kostkę. Do garnka dajemy przygotowaną kapustę, pokrojony boczek, kostkę mięsną, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania robimy z mąki i wody zawiesinę, wlewamy do kapusty, gotujemy ok.3 min, aby mąka straciła surowy smak. Doprawiamy kucharkiem i octem do smaku. Na koniec dajemy posiekany koperek i mieszamy.

Tagi:

kapusta