Sposób przygotowania:
Kapusta nadziewana mięsem mielonym
Z kapusty odciąć wierzchnie, luźne liście, wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej trochę soli i zagotować. Gotować ok. 10 minut, a następnie odcedzić. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawę w płynie, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotowaną kapustę umieścić w naczyniu do zapiekania stroną po głąbie do góry, rozchylić jej liście. W to miejsce nałożyć mięsną masę. Mięso można też włożyć pomiędzy poszczególne liście. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozsypać na mięsie. Kapustę z mięsem piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Gotową kapustę podzielić na porcje.