Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapusta nadziewana mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podgotowana młoda kapusta nadziana mieloną wieprzowiną, ułożona w naczyniu do zapiekania, posypana tartym żółtym serem i zapieczona.

Kapusta nadziewana mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta nadziewana mięsem mielonym

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • sól do smaku
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • 15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Kapusta nadziewana mięsem mielonym
Z kapusty odciąć wierzchnie, luźne liście, wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do niej trochę soli i zagotować. Gotować ok. 10 minut, a następnie odcedzić. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawę w płynie, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Wszystko dokładnie wymieszać. Ugotowaną kapustę umieścić w naczyniu do zapiekania stroną po głąbie do góry, rozchylić jej liście. W to miejsce nałożyć mięsną masę. Mięso można też włożyć pomiędzy poszczególne liście. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozsypać na mięsie. Kapustę z mięsem piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Gotową kapustę podzielić na porcje.
Kapusta nadziewana mięsem mielonym
Mięso dokładnie wymieszane z pokrojoną cebulą jajkiem i przyprawami.
Kapusta nadziewana mięsem mielonym
Podgotowana kapusta ułożona w naczyniu do zapiekania.
Kapusta nadziewana mięsem mielonym
Mięsna masa nałożona do środka kapusty.
Kapusta nadziewana mięsem mielonym
Tarty żółty ser rozłożony na mięsie w kapuście.