mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kapusta pekińska z soczewicą na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapusta pekińska w wydaniu na ciepło

Kapusta pekińska z soczewicą na ciepło

Składniki:

Kapusta pekińska z soczewicą na ciepło

 

  • 750g kapusty pekińskiej
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 250ml rosołu warzywnego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Kapusta pekińska z soczewicą na ciepło
Kapustę oczyścić, pokroić w cienkie paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać. W woku rozgrzać olej, wsypać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Wlać rosół, chwilę gotować. Dodać soczewicę i kapustę, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić 5minut. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Do warzyw dodać pestki i kolendrę, chwilę dusić. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Podawać na ciepło.