Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka kapusta z grochem i grzybami, odkąd pamiętam, jest w naszej rodzinie jedną z dwunastu Wigilijnych potraw.

Kapusta z grochem

Składniki:

Kapusta z grochem

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę. W drugim garnku zalewamy wrzątkiem fasolę i gotujemy, aż będzie miękka. Suszone grzyby dokładnie płuczemy i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie, a następnie kroimy je w paseczki.

Dodajemy fasolę oraz grzyby do kapusty. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30-40 minut.

Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się zeszkli.

Dodajemy cebulę razem z oliwą do kapusty, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.