2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Kapusta z grochem boczkiem i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kapusta z grochem z boczkiem i ziemniakami to danie które zawsze w moim domu gotowała mama w takiej formie smakuje mi najlepiej -cud miód malina!

Kapusta z grochem boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Kapusta z grochem boczkiem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem boczkiem i ziemniakami
Groch zalewamy zimną wodą odstawiamy na całą noc.Na drugi dzień gotujemy do miękkości razem z obranymi umytymi ziemniakami.Ziemniaki i groch mają być rozpadające się.W drugim garnku zalewając kapustę kiszoną zimną wodą gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim-jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją wypłukać wcześniej przed gotowaniem dwukrotnie i osączyć na sicie.Po ugotowaniu kapustę odcedzamy lekko odciskamy, dodajemy do grochu doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Jeśli by była mało kwaśna można zakwasić wodą w której się gotowała.Cebulę obieramy szklimy na oleju na patelni po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę, całość przesmażamy dodajemy 1 łyżeczkę mąki,chwilę całość dusimy i dodajemy do kapusty,całość zagotowujemy ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.Lepsza jest lekko pikantna, dzięki temu nie będzie mdła. Podajemy. Najlepiej smakuje z pszennym pieczywem.