Sposób przygotowania:
Kapusta z grochem boczkiem i ziemniakami
Groch zalewamy zimną wodą odstawiamy na całą noc.Na drugi dzień gotujemy do miękkości razem z obranymi umytymi ziemniakami.Ziemniaki i groch mają być rozpadające się.W drugim garnku zalewając kapustę kiszoną zimną wodą gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim-jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją wypłukać wcześniej przed gotowaniem dwukrotnie i osączyć na sicie.Po ugotowaniu kapustę odcedzamy lekko odciskamy, dodajemy do grochu doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Jeśli by była mało kwaśna można zakwasić wodą w której się gotowała.Cebulę obieramy szklimy na oleju na patelni po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę, całość przesmażamy dodajemy 1 łyżeczkę mąki,chwilę całość dusimy i dodajemy do kapusty,całość zagotowujemy ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.Lepsza jest lekko pikantna, dzięki temu nie będzie mdła. Podajemy. Najlepiej smakuje z pszennym pieczywem.