kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kapusta z grzybami i majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak.

Kapusta z grzybami i majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z grzybami i majerankiem

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami i majerankiem
Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze się połączą.
Kapusta z grzybami i majerankiem
Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy i odcedzamy. Zachowujemy wywar.
Kapusta z grzybami i majerankiem
Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę.
Kapusta z grzybami i majerankiem
Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów.
Kapusta z grzybami i majerankiem
Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków.