Kapusta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak samo można dusić kapustę z 3 obranymi ze skórki pomidorami zamiast jabłek.

Kapusta z jabłkami

Składniki:

Kapusta z jabłkami

 

  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 60 g słoniny
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z jabłkami
Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić na pół, usunąć głąb, opłukać i poszatkować. Kapustę zalać wrzątkiem, osolić i gotować 15 minut bez przykrycia i odcedzić. Cebulę obrać i posiekać. Słoninkę opłukać, posiekać, stopić na patelni, dodać cebulę, zrumienić, przełożyć do garnka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę dodać z kapusty do cebuli, doprawić solą i pieprzem, dusić 10 minut, oprószyć mąką, dusić mieszając następne 10 minut i podawać z gotowaną kiełbasą. Tak samo można dusić kapustę z 3 obranymi ze skórki pomidorami zamiast jabłek.