Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapustę zasmażaną z jabłkami i pieczarkami podajemy na ciepło

Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką
Z kapusty odcisnąć sok, drobno ją pokroić. Zalać 1/2 litra wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Pieczarki obrać i posiekać, udusić na łyżce oleju. Przyprawić. Dodać do kapusty. Dodać też jabłko starte na grubych oczkach. Dusić pod przykryciem do miękkości. Smalec (u mnie domowy ze skwarkami) stopić na patelni, zrumienić na nim mąkę. Podląc kilkoma łyżkami wody. Zagotować, wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku kucharkiem i pieprzem. Podawać na ciepło z ziemniakami i mięsem.
Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką
Kapustę podlać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką
Dodać uduszone pieczarki i jabłko starte na grubych oczkach.
Kapusta zasmażana z jabłkami i pieczarką
Ze smalcu mąki i wody przygotować zasmażkę.