Sposób przygotowania:
Kapusta zasmażana z sosem sojowym
Kapustę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak by ją tylko przykryć, dodać vegetę. Gotować pod przykryciem do miękkości- gotowałam pół godziny. W tym czasie na suchej patelni podsmażyć boczek pokrojony w paski lub kostkę, smażyć do wytopienia tłuszczyku i zarumienienia( nie na skwarki), dodać olej, pokrojona w kostkę cebulę białą, dusić kilka minut na małym ogniu aż cebulka ładnie się zeszkli. Kapustę odcedzić na sicie, wywar kapuściany po gotowaniu zostawić do podlania na potem. Odcedzoną kapustę dodać do boczku i cebulki na patelnię, podlać wywarem, dusić chwile razem, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Miękkie masło wymieszać w miseczce z mąką, rozrobić z odrobiną wywaru, dodać do kapusty, mieszać do zgęstnienia, na koniec dodać koperek. Podawać z ziemniakami i mięsem, np. schabowym:)