Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Karczek do chlebka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karczek można doprawić różnymi ziołami wedle swojego upodobania, można go także jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Karczek do chlebka po mojemu

Składniki:

Karczek do chlebka po mojemu

 

  • 1,20 kg karczku
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 filiżanki wody letniej
  • 100 g masła
  • 2 garście majeranku

Sposób przygotowania:

Karczek do chlebka po mojemu

1.

Karczek do chlebka po mojemu
Włożenie do naczynia żaroodpornego kawałka karczku

Przygotowałam karczek, który umyłam pod bieżącą wodą, następnie osuszyłam ręcznikami papierowymi i włożyłam do naczynia żaroodpornego.

2.

Karczek do chlebka po mojemu
Posypanie przyprawami karczku w naczyniu

Osuszone mięso oprószyłam przyprawami: jarzynką oraz solą i pieprzem.

3.

Karczek do chlebka po mojemu
Położenie na mięsie obranej cebuli oraz ząbków czosnku

Teraz przygotowałam cebulę, którą obrałam i poukładałam na mięsie. Dołożyłam również ząbki czosnku.

4.

Karczek do chlebka po mojemu
Wlanie odmierzonej wody do naczynia z mięsem

Odmierzyłam połowę filiżanki letniej wody, którą wlałam do naczynia z mięsem.

5.

Karczek do chlebka po mojemu
Położenie połowy kostki masła na mięsie

Odkroiłam połowę kostki masła, którą położyłam na górze mięsa.

6.

Karczek do chlebka po mojemu

Suszony majeranek roztarłam w dłoniach, a następnie bardzo obficie posypałam mięso.

7.

Karczek do chlebka po mojemu

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam naczynie z mięsem na czas 1 godziny i 20 minut.

8.

Karczek do chlebka po mojemu

Gdy mięso wystudziłam to pokroiłam na plasterki. Smacznego !


Tagi:

mięso karczek